Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

u


 

Tekintsd meg bemutatkozó videóknak!A Sisakos Kaméleon Tartása


A sisakos kaméleon tartása a Földön élő kb. 200 kaméleonfaj közül a legkönnyebb. Amennyiben egy pár alapvető szabályt betartunk, és a kamit megbízható helyről vesszük, akkor szinte biztos, hogy napi kb. 10 perc törődéssel hosszú évekig fog örömet szerezni egzotikus házi kedvencünk.

Nézzük tehát először, hogy egy sisakos kaméleon tartásához mire is van szükség.


Felszerelés:

 • terrárium - A pici kaminak egy kb. 30 x 30 x 50 cm-es álló terráriumra van szüksége. Két-három hónappal később válthatunk egy nagyobbra, a véglegesre, amelynek mérete kb. 40 x 50-60 x 80-100 cm lehet.
 • növény(ek) - Pl. egy Ficus Banjamina vagy egy Schafflera kiváló választás, ezek szinte mindenhol (Obi, nagyobb Tesco áruházak, virágboltok) megvásárolhatók. Egyszerűen cseréppel együtt tegyük be a növényt a terráriumba és kész. Aztán persze néha azért locsoljuk is meg.
 • mászóágak - Ebből gyűjtsünk be vastagabbat és vékonyabbat is, és a terráriumban vízszintesen és függőlegesen is helyezzünk el belőlük. Vízszintesből többre van szükség, mert az állat azokon pihen, illetve alszik. Annyit tegyünk be, hogy a kaméleont ne akadályozza a mozgásban, de azért az egyik ágról a másikra át tudjon lépni. A vízszinteseket a terrárium belső falai közé tudjuk beékelni, így az stabil lesz hüllőnk számára. (Az ágakat felhasználás előtt forrázzuk le, keféljük át.)
 • alom - Nem fontos, mert a kaméleon nagyon ritkán megy le a földre, de jobban néz ki, ha egy pár centis fenyőkéreg fedi a terrárium aljának üvegét.
 • lámpa - A felül rácsos terrárium tetejére helyezzünk egy UVB lámpát. (Az UVA lámpa nem jó!!) Ennek a lámpának a fénye segít, hogy a D-vitamin a kaméleonunk szervezetébe beépülhessen. Az izzó ne az üvegen keresztül világítson, hanem a rácson keresztül, mert az üvegen keresztül a lámpa fénye nem hat.
 • melegítés - Érdemes egy 40-60 wattos sima lámpát (izzót) a terrárium tetejére tenni, hogy az alatta lévő ágon úgy 30-35 fok közötti hőmérséklet legyen. Ezen fog a házi kedvencünk melegedni. Ez a lámpa se égjen napi 12 óránál többet. Az nem gond, ha a hőmérséklet éjszaka 18-20 fokra lehűl, nem lesz a kaminak semmi baja.
 • spricni - Napi 2 alkalommal párásítsunk a terráriumban. Ez abból áll, hogy a terráiumban lévő növény levelét és a terrárium belső falát állott csapvízzel bepermetezzük. A vízcseppeket ezekről a felületekről a zöld kis űrlényünk néha lenyalogatja, így iszik. Az állatra ne nagyon sricceljünk, bár nem gond, ha rámegy. Főleg a szemét kerüljük az erős sugárral.
 • időkapcsoló - Az UVB lámpa napi 10-12 órán át üzemeljen. Nálunk reggel 8 és este 8 között világít. Érdemes a ki- és bekapcsolást automatizálni egy időkapcsolóval. Olcsó, és sok fáradtságot megspórolunk vele.
 • eleségállat - Megfelelő méretű tücsök, sáska, viaszmolylárva, és a lisztkukac a megfelelő étek számára. Ezek sok állatkereskedésben beszerezhetők, de online is vásárolhatók pl. ITT.
 • vitamin & kálcium - A megfelelő mennyiségű kálcium és vitamin bevitele is fontos. Egy adag sokáig elég. Teendőnk annyi, hogy az eleségállatokat feletetés előtt megporozzuk vele.
 • hőmérő - Jó ha tudjuk, hogy a terrárimban hány fok van. Szerezzünk be egyet!

Megjegyzés: amennyiben a kamit tőlünk tervezed beszerezni, akkor mi minden felszerelést tudunk hozzá biztosítani, így elkerülheted, hogy 5-6 helyre kelljen szaladgálnod, hogy mindened meglegyen.


Amire ügyeljünk még:

 • kézbevétel - Ne felülről fogjuk meg az állatot, hanem alányúlva (általában az álla, feje alá) léptessük át a kezünre.
 • hirtelen mozdulatok - Ne tegyünk hirtelen modulatokat a közelében, mert megijedhet.
 • nyaraláskor - Ha már felnőtt a jószág, akkor pár napot könnyen kibír felügyelet nélkül. Ilyenkor jól permetezzük be a terráriumot, és tegyünk be 2-3 napra elegendő eleségállatot (sáskát, viaszmolylárvát, stb.). Ha nincs pl. egy szomszéd, vagy valaki más, aki szakszerűen gondját tudja viselni egy hosszabb ideig tartó nyaralás vagy távollét alatt, akkor mi elvállalhatjuk a gondozását.
 • napoztatás - Ha lehetőségünk van rá, akkor néha napoztassuk úgy, hogy a nap közvetlenül érje. (Nem az ablak- vagy a terráriumüvegen át.)
Ezek a fenti pontok tulajdonképpen le is fedik zöld hüllőnkkel való teendőink 99 %-át. Összefoglalva azt lehet mondani, hogy a sisakos kaméleon tartása nem igényel komoly felkészülést, egy kis odafigyeléssel egészségesen tarthatjuk magunk, környezetünk és a kis állat örömére.

Ha maradt kérdésed, keress meg, gyere el hozzánk, válaszd ki saját kis kamidat, és a többi kérdésedre is megadjuk a választ.

Bízom benne, hogy hasznosak voltak számodra a fenti információk.

Üdvözlettel,
Kozma Béla Tibor
Kameleonelado.hu